10689,05%0,92
40,54% -0,50
47,67% -0,44
4387,96% -0,57
7022,06% 0,00
Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, NESOB Murat Zeren Hizmet Binası Toplantı Salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelerek esnaf ve sanatkarların yaşadığı temel sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Basın toplantısında konuşan Başkan Yeşil, hem yerelde hem de ulusal düzeyde yaşanan ekonomik zorlukların esnaf kesimini ciddi şekilde etkilediğini vurgulayarak, çözüm için ilgili kurumlara çağrıda bulundu.
Başkan Yeşil’in gündeme getirdiği sorunlar ve öneriler şu şekilde:
SSK ve Bağ-Kur prim oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Yeşil, sigortalı eleman çalıştırmanın esnaf için ciddi bir yük haline geldiğini belirtti. Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi ve devlet desteklerinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Kredi faiz oranlarının yüzde 50’lere ulaştığını belirten Yeşil, bu oranın yüzde 20 seviyesine düşürülmesini talep etti. Ayrıca esnafa yönelik 6 ay ödemesiz, 5 yıl vadeli KGF kredisi verilmesini önerdi.
Doğalgaz ve elektrik gibi temel enerji giderlerinde uygulanan KDV ve ÖTV’nin esnafa yansımasının ağır olduğunu söyleyen Başkan Yeşil, bu vergilerin esnaf faturalarından kaldırılmasını istedi.
POS cihazı komisyon oranlarının düşürülmesini talep eden Yeşil, KDV oranlarının da günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Deniz ve hava taşımacılığında uygulanan ÖTV’siz akaryakıt imkanının, karayolu taşımacılığı yapan esnafa da sunulmasını isteyen Yeşil, nakliyeci ve şoför esnafının bu konuda desteklenmesini talep etti.
Gelir vergisi mükellefi olan esnafın ödediği kira stopajının ya tamamen kaldırılması ya da iş yeri sahibinden alınması gerektiğini ifade eden Yeşil, bu yükün esnafın mali dengesini bozduğunu belirtti.
Kayıt dışı e-ticaretin yaygınlaştığını belirten Başkan Yeşil, vergi ve oda kaydı olmayan kişilerin online satış yapmasının denetlenmesini ve bu alandaki haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını istedi.
Ulusal zincir marketlerin mahalle esnafını zor durumda bıraktığını vurgulayan Yeşil, perakende yasasının bir an önce çıkarılarak bu marketlere nüfus yoğunluğuna göre kısıtlamalar getirilmesini önerdi.
Esnafın 9 bin gün prim ödeyip emekli olduğunu, buna karşın işçinin 7200 günde emekliliğe hak kazandığını belirten Yeşil, esnaf için de prim gün sayısının 7200’e çekilmesi ve emekli maaşlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Şoför esnafının zorunlu trafik sigortası primlerinin yüksekliğinden dolayı mağdur olduğunu kaydeden Yeşil, bu poliçelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Esnaf kredilerinde uygulanan teminat ve kesinti oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Başkan Yeşil, banka ve kooperatif komisyonlarının düşürülmesini, ipotek verilmesi durumunda kefil şartı aranmamasını önerdi.
Lokantacı esnafın, ürünleri yüzde 1 KDV ile alıp yüzde 10 KDV ile satmak zorunda kaldığını belirten Yeşil, bu oransal farkın kapatılması gerektiğini söyledi.
Başkan Alim Yeşil, tüm bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunarak, esnaf ve sanatkarın ayakta kalması için gerekli adımların ivedilikle atılmasını talep etti.